Potser serà un altre Sant Jordi estrany però segueix sent una data molt especial en la que no hi pot faltar el llibre i la rosa.
En aquesta edició de l’Extra BR d’abril, cadascun dels departaments que formen Barcelona Regional ens ha fet arribar la seva recomanació de lectura.
Són propostes tant interessants i diverses com ho és la mateixa Agència.
Feliç Sant Jordi!
URBANISMO DISRUPTIVO, URBANIDAD GLOCAL.
Josep Acebillo.
ISBN 9781948765763
Este libro presenta 52 proposiciones para generar un modelo de urbanismo disruptivo que sea capaz de inducir una nueva urbanidad glocal, para reemplazar la degradada situación urbana y rural que el paradigma FIRE viene generando desde el postfordismo hasta la globalización actual.
DISEÑO PARA LA EDICIÓN.
Jan V. White.
ISBN 978-84-948018-0-8
Un llibre boníssim sobre disseny editorial. És una reedició del 1974, però atemporal. Conte les claus bàsiques de l’edició, explicat d’una forma fàcil, senzilla i molt agradable. Desenvolupa els temes mitjançant vinyetes i dibuixos fets a mà, sent de lectura molt amena i comprensible. Repassa els temes bàsics de la tipografia i la composició. Sens dubte, un llibre de capçalera.
CAMINAR.
H.D. Thoreau.
ISBN 978-84-15307-75-4
“Caminar és una crida perquè ens deslliurem de tot allò que ens lliga a la societat –la feina, la família, les amistats, les ambicions– i ens aboquem a una vida solitària i tan salvatge com sigui possible (…). Caminar, en el sentit profund que li dóna l’escriptor nord-americà, és dirigir-nos als boscos salvatges que la mà de l’home encara no ha pogut domesticar i buscar-hi allò que hem perdut com a espècie a còpia de fer-nos cultes i civilitzats: l’instint, el pensament elevat, l’heroisme i la llibertat”. (Marina Espasa, a la introducció)
LA CIUDAD DE LOS CUIDADOS.
Izaskun Chinchilla.
ISBN 978-84-1352-087-2
Un libro para las y los ciudadanos, arquitectos, urbanistas, alcaldes, concejales, madres, padres y cuidadores que quieran saber más sobre lo que la ciudad podría ofrecerles. Un libro para animar a reclamarlo.
INNOVACIÓN EN VIVIENDA ASEQUIBLE. BARCELONA 2015-2018.
David H. Falagan.
ISBN 978-84-9156-196-5
La ciudad de Barcelona ha afrontado en los últimos años un grave periodo de emergencia de vivienda motivado por el impacto de la crisis económica. El equipo que accedió al gobierno municipal en 2015 decidió establecer nuevas estrategias de actuación con el fin de garantizar el derecho a la vivienda, promover un parque público significativo de vivienda asequible y asegurar la calidad urbana del tejido asociativo residencial de la ciudad. El conjunto de las medidas aplicadas dibujan un panorama de paradojas que ponen en crisis los modelos vigentes de políticas de vivienda.
CIUDAD FEMINISTA. LA LUCHA POR EL ESPACIO EN UN MUNDO DISEÑADO POR HOMBRES.
Kern, Leslie.
ISBN 978-84-18684-00-5
En Ciudad feminista, a través de la historia, la experiencia personal y la cultura popular, Leslie Kern expone lo que está oculto a simple vista: las desigualdades sociales construidas en nuestras ciudades, hogares y vecindarios. Kern ofrece una visión alternativa de la ciudad feminista. Asumiendo el miedo, la maternidad, la amistad, el activismo y las alegrías y peligros de estar sola, Kern traza un mapa de la ciudad desde nuevos puntos de vista, presenta un enfoque feminista interseccional de las historias urbanas y propone que la ciudad es quizás también nuestra mejor esperanza para dar forma a un nuevo futuro urbano. Es hora de desmantelar lo que damos por sentado sobre las ciudades y de preguntarnos cómo podemos construir juntas ciudades más justas, sostenibles y favorables a las mujeres.
ELOGIO DE CAMINAR.
Shane O’Mara.
ISBN 978-84-339-6458-8
Este libro aborda los beneficios del paseo desde una perspectiva neurofisiológica. Y es que caminar a diario tiene efectos muy positivos sobre la mente y el cuerpo: contribuye al desarrollo de la capacidad cognitiva del cerebro, del sistema nervioso y los músculos, ayuda a regenerar los órganos, evita el envejecimiento cerebral, nos ayuda a pensar de manera más creativa y a eliminar el estrés. Este libro parte de rigurosos estudios científicos para lanzar una propuesta contra el sedentarismo de las sociedades occidentales y estudia las muchas ventajas físicas y mentales de algo tan sencillo como caminar.
LENGUAJE INCLUSIVO Y EXCLUSIÓN DE CLASE.
Brigitte Vasallo.
ISBN 978-84-18100-99-4
“Este debería ser un libro sobre lenguaje inclusivo. Y lo es. Como también es un libro que se pregunta quién incluye a quién y dónde”, dice Brigitte Vasallo.
CONTAMINACIÓN ATMOSFÉRICA. CONCEPTOS, CAUSAS, EFECTOS, CONTROL.
Federico Velázquez de Castro González.
ISBN 978-84-200-1189-9
Los problemas globales, típicos del siglo XXI, configuran un nuevo marco que afecta a todas las regiones de la Tierra. Mientras unos, como la reducción de la capa de ozono, han entrado en vías de recuperación, otros, como el cambio climático, continúan sin ser resueltamente abordados. Aún estamos a tiempo de corregir nuestros impactos, tanto locales (ciudades) como globales (planetarios); para ello debemos actuar desde el nivel institucional, comunitario y personal. En este sentido, el libro invita a conocer la situación de nuestra preciada capa protectora para que lleguemos a valorarla (sin ella no existiríamos) y a evitar su degradación, cuidándola y protegiéndola.
TOO HOT TO HANDLE? THE DEMOCRATIC CHALLENGE OF CLIMATE CHANGE.
Rebecca Willis.
ISBN 978-1529206029
Els científics tenen clar que és necessari actuar urgentment contra el canvi climàtic, i els líders mundials estan d’acord. No obstant això, les qüestions climàtiques a penes preocupen la política nacional. Aquest llibre explora un dilema central de la crisi climàtica: la ciència exigeix urgència; la política posa l’altra galta. És possible esperar una solució democràtica al canvi climàtic?
SI VENECIA MUERE.
Salvatore Settis.
ISBN 978-84-17866-98-3
La lenta mort de Venècia deixa traslluir el futur de tantes altres ciutats: el seu valor intrínsec les fa susceptibles de convertir-se en un souvenir, aparentment bell, però mancat de vida.A camí entre la indignació i la proposta, Si Venècia mor ens obliga a pensar en la ciutat que volem, en la seva planificació urbanística, cultural i social. Qüestiona la monocultura del turisme que arrasa amb la diversitat, es mofa de la suposada necessitat de gratacel i reivindica la riquesa immaterial que ens poden brindar les ciutats.
Salvatore Settis ens ofereix una anàlisi lúcida marcada per la seva condició d’historiador i arqueòleg, en el qual exposa de manera clarivident com la pèrdua de la part humana i històrica de les ciutats comporta irremeiablement la pèrdua de la nostra pròpia identitat.
SI EL CEL ES TORNÉS VERMELL. EL CANVI CLIMÀTIC. CONÈIXER-LO PER COMBATRE’L.
Cori Calero.
ISBN 978-84-17998-79-0
El canvi climàtic no és el problema més important, és l’únic problema que ens ha d’importar. I ara és el moment d’actuar.
1927, LA ABSTRACCIÓN NECESARIA EN EL ARTE Y LA ARQUITECTURA EUROPEOS DE ENTREGUERRAS.
Juan Jose Lahuerta.
ISBN 9788476581193
Una ullada als pintors metafísics italians i els figuratius alemanys així com als arquitectes “perifèrics” Terrragni, Hilberseimer o Tessenow.
EL INFINITO EN UN JUNCO: LA INVENCIÓN DE LOS LIBROS EN EL MUNDO ANTIGUO.
Irene Vallejo.
ISBN 9788417860790
Aquest és un llibre sobre la història dels llibres. Un recorregut per la vida d’aquest fascinant artefacte que inventem perquè les paraules poguessin viatjar en l’espai i en el temps. La història de la seva fabricació, de tots els tipus que hem assajat al llarg de gairebé trenta segles: llibres de fum, de pedra, d’argila, de joncs, de seda, de pell, d’arbres i, els últims arribats, de plàstic i llum.
LOS ORDENADORES Y LA PROGRAMACIÓN.
Rosie Dickins.
ISBN 9781474916363
Tot i que els més petits de la casa ja són nadius digitals, aquest llibre il·lustrat explica com funciona un ordinador i els principis més bàsics de la programació. És un llibre per compartir amb les nostres filles i fills que s’ho passaran molt bé aixecant les solapes i descobrint els secrets de la informàtica.